Kakkelbord – sådan gør du

Efter at have fået en masse positive reaktioner på mit indlæg om det lyserøde kakkelbord på Instagram, og endda fået lov til til at optræde i en artikel i Boligmagasinet, har jeg lavet en lille ”how-to-guide”.

Lad os starte med basis og ridse op, hvad der skal bruges. Det skal siges, at mit bord fungerer som del af et udekøkken, og jeg har derfor været nødt til at bruge materialer, der kan tåle regn mv.

Det skal du bruge

Fliser efter eget valg. De lyserøde, jeg har brugt, kan købes hos Gulv & Fliseeksperten.

Multiplader/gasbeton, 3 stk. til bordben

Sav med brede takker til at skære i multipladerne

Krydsfinerplade skåret til i rette mål (min var 161,4 x 40,2 cm)                 

Hyldeknægte

Multifliseklæb, jeg brugte den fra Lip.

Hvid flisefuge, også den fra Lip

En murerspand

Piskeris til skruemaskinen (håndkraft kan også klare det)

Tandspartel

Flisekryds

Gummispartel

Skumklud

Et gammelt stykke stof.

Listen kan virke ret lang, men noget af det kan man godt undvære – eller være heldig som jeg at finde det på udsalg.

Pladen til toppen af bordet købte jeg i Silvan og fik skåret den til, så den passede i flisernes mål. På den måde slap jeg for at skære fliserne til og kunne så også undvære en fliseskærer. 

Mig bekendt tilbyder Silvan udskæring af plader i alle deres butikker, og det koster ikke ret meget.  

Senere hen er jeg så blevet så hooked på at arbejde med fliser, at jeg har købt en fliseskærer alligevel. Hvordan den kommer I brug, må I høre om en anden gang 🙂

 

Tilskæring
Når man skal have skåret pladen til, skal man kende flisernes mål. Dem, jeg har brugt, er 20×20 cm. Jeg ville gerne have et bord, der var omkring 160 cm langt, men pladen skal være lidt længere, for der er også mellemrummene mellem fliserne, man skal tage højde for.

Jeg anvendte flisekryds – nogle små plastikdimser, som man lægger mellem fliserne, så afstanden er præcis den samme overalt. Det giver også de flotteste fuger. Mine flisekryds var 2 mm brede.

På mit bord kan der ligge 8 fliser på den lange led. Mellem dem lægger jeg 7 flisekryds á 2 mm, dvs. 14 mm ekstra i bredden. Pladen skal derfor være  161,4 cm bred.

I dybden kan der ligge 2 fliser af 20 cm + et enkelt flisekryds på 2 mm. Derfor skal pladen være 40,2 cm dyb.

Multipladerne, som skal anvendes som bordben, er 60x40x5 cm. De skal også passe med højden, som er 80 cm. Her har jeg fratrukket krydsfinerpladens tykkelse på 1,8 cm, så der præcis er plads til fliser og flisekryds. Den sidste multiplade blev skåret til, så det hele passede sammen. 

Samling af delene
Multipladerne satte jeg sammen med fliseklæb og stillede dem på højkant. Krydsfinerpladen blev lagt ovenpå og fik et par skruer direkte ned i multipladerne, så det hele hang sammen.

Til sidst satte jeg det op af væggen og skruede 3 hyldeknægte ind i væg og bordplade, så det stod helt fast. Hyldeknægtene er også med til at bære bordet, så vægten fra fliserne ikke får krydsfinerpladen til at bøje nedad. 

Når bordet står fast, skal man i gang med det sjove og sætte fliserne på. Til det skal man igen bruge fliseklæberen, som består af pulver rørt sammen med vand. 

Jeg brugte et piskeris sat på skruemaskinen. Har du ikke sådan et, kan du bruge en malerpind og dine armkræfter.

Sørg for at massen har en fast konsistens, så den ikke løber.

Jeg brugte en tandspartel til at fordele fliseklæben jævnt ud og give fliserne noget at gribe fat i. Imellem hver flise lagde jeg et flisekryds og trykkede dem op mod hinanden. Dette gjorde jeg både på toppen og siderne i begge ender.

Derefter var det tørretid. Regn med et døgn, så sidder de med sikkerhed fast.

Dag 2

På dag 2 skulle flisefugen smøres på. Den var lidt svær at skaffe i hvid – det normale er åbenbart grå. Men det lykkedes i et flisecenter i Slagelse. 

Fugemassen skal piskes sammen på samme måde som fliseklæberen og derefter smøres ud over fliserne med en gummispartel. Brug alternativt en grydesvamp, hvis du mangler en spartel.

Man skal sørge for, at fugemassen lægger sig godt ned i alle fuger. Derefter skal det tørre en smule, men ikke meget mere end 10-15 min. Så kan man begynde at vaske det overskydende fugemasse væk med en hårdt opvredet svamp.

Når man har gjort det nogle gange, og der kun er fugemasse tilbage i selve fugerne, tager man et stykke gammelt stof og pudser fliserne med.

Næste dag er fugerne helt tørre og dit bord er færdigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *